2011.11.25

A Tisztelt Érdeklődők figyelmébe ajánljuk Kapitány Ágnes és Kapitány Gábor új, hatalmas összefoglaló művét, amely A “szellemi termelési mód” címmel jelent meg elektronikus könyvként a Kossuth Kiadó gondozásában.

Az információs társadalom és gazdaság legújabb változásaira reagáló szaktudományos munka kiadói ismertetőjét és a szerzők által írt bevezető részleteit csatolt fájlban mellékeljük a könyv tartalomjegyzékével együtt.

Kapitány Ágnes és Kapitány Gábor új könyve nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megfogalmazza egy mind a kapitalizmustól, mind az államszocializmustól eltérő társadalmi forma lehetőségét. Összegyűjtik és értelmezik ennek a kapitalizmuson túli társadalmi formának a jelen viszonyai között kimutatható jeleit.

A szerzők ezen alternatíva szociológiai hordozóinak, kulcsszereplőinek a “szellemi termelőket” tekintik, s szembesítik következtetéseiket mindazokkal az elméletekkel, amelyek így vagy úgy érintkeznek a szellemi termelés, a szellemi termelők kérdéskörével. (Többek között a posztindusztriális társadalom elmélete, információs társadalom elméletek, hálózati modell, az értelmiségi osztály elmélet, az “új munkásosztály”-elméletek.)

A szerzők által e könyvben körbejárt elméleti keret mind a jelen kapitalizmusának, mind az államszocializmus alakulásának új nézőpontú értelmezésére nyújt lehetőséget. A könyv egy tervezett társadalomelméleti trilógia középső darabja, (melynek első része a 2007-ben a Kossuth kiadónál megjelent “Túlélési stratégiák”).

Tartalomjegyzék
BeharangozóÚj hozzászólás