Balázs Géza (szerk.)

A magyar reneszánsz stylus

Magyar Szemiotikai Tanulmányok 17.,

Inter - MSZT - PRAE.HU

2009 Budapest

148 oldal

Bolti ár: 1500 Ft

Irodánkban: 1250 Ft

Tanulmányok a reneszánszról.

 

A kötetben, a reneszánsz sokszínűségéhez illően, a legváltozatosabb szempontból közelítő tanulmányok szerepelnek 15 szerző tollából (Halmai Tamás, Balázs Géza, Voigt Vilmos, Szentmártoni Szabó Géza, Vadai István, Vámos Hanna, Benczik Vilmos, C. Vladár Zsuzsa, Lőrinczi Réka, Szathmári István, Takács Anett, Marton Szabolcs, Hoványi Márton, Kun János Róbert, Pál Dániel Levente, Fűzfa Balázs).

A magyar reneszánsz nyelvi stílusát a kötet szerzői szemiotikai keretben járták körül. Tehát reneszánsz jeleket kerestek, a reneszánsz korszakot mint művelődéstörténeti egységet, keretet meghatározó jeleket – különféle jelrendszerekben. A nyelv természetesen kiemelkedő helyen szerepel, hiszen a nyelvi emlékekből egyéb jelrendszerekre is ráláthatunk.

A kiadvány az alábbi témakörök szerint épül fel:

  1. A reneszánsz hangjai, költői.
  2. A retorika feléledése.
  3. A nyelvészeti gondolkodás, a grammatikák felvirágzása.
  4. A viselkedési normák átalakulása.
  5. Nevetéskultúra, tabuk felszínre kerülése.
  6. Mediális fordulat – gondolkodási fordulat.


2 hozzászólás

#1 Nagy László Gimnázium könyvtára 2009. 10. 15. 10:14:51

Köszönetemet szeretném kifejezni, hogy a Magyar Szemiotikai Társaság A magyar reneszánsz stylus című kiadványát megküldte a Nagy László Gimnázium könyvtára számára, mert Halmai Tamás, egykori magyartanár kollégánk az iskolánk javára lemondott a tiszteletpéldányáról. Köszönöm, hogy ezt a kérést Önök tiszteletben tartva, külön költségen teljesítették.

További eredményes munkát, igényes kiadványokat kívánok a Társaságnak!

Tisztelettel: Vass Marianna, a gimnázium könyvtárostanára

(Mivel a szemiotika@szemiotika.hu címről folyamatosan visszajött a levél, ill. itt a honlapon sem találtam egyéb elérhetőségüket, ezért írtam ide, a kiadványhoz hozzászólásként. Legyen nyoma, hogy megkaptuk a művet. :))

#2 Balázs Géza 2009. 12. 31. 21:26:12

Köszönjük a visszajelzést! Máskor is szívesen küldünk könyvet.

Új hozzászólás