2008.07.1

Olvassa el Balázs Géza két írását a retróról

Retró.

Egy önállóvá vált szó, egy stílus, egy életérzés, sőt talán filozófia. Alighogy átléptünk a 21. századba, máris megjelent a visszanézés, a retró. Addig a század- és az ezredforduló „várása” volt az uralkodó téma, mostantól a visszanézésé.
Különösen a tizen- és a huszonévesek nyelvében figyeltem föl az elmúlt években a retro- ~ retró szóra, ennek nyomán pedig a szóval jelölt jelenségre. A 21. század elejének fiataljai mintha egy kicsit megcsömörlöttek volna koruktól, s szavakban, tárgyakban, viselkedésmintákban a nemrég elmúltat, szüleik fiatalságának világát idézgetik.

„Budapesten retróhisztéria van. Sőt kialakulóban a nagyvárosi retróipar. Újra gyártják a Tisza cipőt és a legendás Trapper farmert. Ismét trafikokba költözött a szextoll, az érzékekre még véletlenül sem ható, kifakult szexbombával, ismét kapható a pléhjáték, Moncsicsi, Piramis- és P. Mobil-lemez, egyre-másra nyílnak a régi játékokat, érzékeny, múltbéli apróságokat forgalmazó boltok, kialakulóban van egy retróuniverzum, egy másik Magyarország.” – írja Trencsényi Zoltán: Retróhisztéria a városban című cikkében.

A retró a 21. század elejének, vagyis napjainknak a színes, játékos, naiv, nosztalgiázó stílusa. Színes, mert sokféle, játékos és naiv, mert kicsit gyermekded, nosztalgiázó, mert a 20. század második felének, leginkább a hatvanas-hetvenes éveknek a világába vezet vissza bennünket. Van, ahol már önálló stílusként emlegetik a zenében, az öltözködésben. Én nyelvi stílusként is meghatározhatónak tartom: egyfajta eklektikus archaizáló stílusnak. A stílus bevezetését Magyarországon Fábry Sándor „dizájn centere” kezdte el még a nemzetközi felfutás előtt, valamikor a kilencvenes évek elején. Mi is fölhívtuk rá a figyelmet. És most itt van Burget Lajos Retró szótára, egy szótár hétszáz szóval és kifejezéssel az ABC-től a Zöldkeresztig.

Nézzünk meg egy címszósort is:
kacsatánc – kacsintós pénztárca – Kádár János – kádárkolbász – káder – káderdűlő – kádertemető – kalucsni – kannás tej – kapszli – kardigán – karhatalom – kártyanaptár – katonaadó – katyusa – kávédaráló – kékcédulás választás – kék útlevél – kétfrontos harc – KGST-piac – ki mit tud? – ki nyer ma? – kirakatper – kisdobos…

Mitől lesz valami korfestő szó vagy kifejezés?
Azt mondom: pince, te nem érted, hozzáteszem: lóhús… már dereng valami. Háború, ostrom, Budapest.
Azt mondom: rádió, megkérdezed, mit akarok, mondom: 56. Már mást jelent.
Azt mondom: június 16., nem érted, hozzáteszem: Nagy Imre, szerinted szépen süt a nap.
Azt mondom: MUK, megkérdezed, Magyar Újságírók Közössége?, nem, mondom, Márciusban Újra Kezdjük, ja ismét lesz tévéostrom… mondja a gyerek.
Azt mondom: elvtársak, haladunk a szocializmus út-ján, nem érted, mondom Kádár, nem érted, mondom betűejtés, na ejtselek már, mondod.
Azt mondom lyukas kétfilléres, és nem esik le a tantusz, én viszont rögtön leütlek, mint sofőr a taxiórát.
Mondom retró, ja ezt már értem, veszünk hagyományos lemezjátszót, diavetítőt, retrojeanst, diszkóba megyünk és kettőhúszas kolbászt eszünk háromhatvanas kenyérrel.
S közben eltelik az egész életünk.

Kedves Hallgatóink!

Megjelent Burget Lajos Retró szótára. A bemutató 2008. május 28-án volt az egykori Kosztolányi téri távolsági buszpályaudvar épületében egy darab Ikarusz 55-ös farmotoros autóbusz, leánykori nevén Bözsibusz és több mint száz érdeklődő társaságában. Engem is megkértek, hogy nyelvészeti szempontból mutassam be a könyvet. Szigorúan tudományos szempontból ezt írtam, s azután sokan elkérték a szöveget. Önök közül nem láttam ott mindenkit, küldöm tehát:

Mondóka

Az én nem én vagyok, a te nem te, az ő, nem ő.
Nekem 45, neked felszabadulás, neki megszállás…
Nekem forradalom, neked ellenforradalom, neki ose, vagyis októberi sajnálatos események…
Nekem szocializmus, neked diktatúra, neki puha…
Nekem október, neked nagy október, neki kis október…
Nekem március 15., neked április 4., neki szóljon az ének…
Nekem csengő, neked csengőfrász, neki frászkarika…
Nekem úttörő-, neked munka-, neki kalandtábor…
Nekem realizmus, neked szocialista realista, neki kritikai….
Nekem Pajtás újság, neked Magyar Ifjúság, neki Ifjúkommunista…
Nekem Mézga, neked Géza, neki Aladár…
Nekem Latvia, neked Moszkvics, neki kivehető ajtós NDK…
Nekem úttörővasút, neked Mávaút, neki Libegő…
Nekem NÉKOSZ, neked NOSZF, neki FIN, vagyis Forradalmi Ifjúsági Napok…
Nekem Győri Keksz, neked Balaton szelet, neki Boci csoki…
Nekem tömbbizalmi, neked pártaktíva, neki bonyolító…
Nekem négyötven, neked kilencötven, neki már ötszázötven – a sör.
Nekem tíz forint, neked százötven, neki holnaptól már háromszázötven – a benzin
Nekem ki többet a Szovjetunióról, rávágod: én tudom, hogy a CIA.
Nekem háromhatvan, neked házi, neki szezámmagos.
Nekem 48, neked 68, neki 8.



Új hozzászólás