Balázs Géza-Balázs László-Veszelszki Ágnes (szerk.)

Gasztroszemiotika – Az étkezés jelei

Magyar szemiotikai tanulmányok 27.,

MSZT-Eötvös Kiadó

2012 Budapest

220 oldal

Bolti ár: 1800 Ft

Irodánkban: 1300 Ft (az MSZT tagjainak)

“Az vagy, amit megeszel”, “az étel konszenzusteremtő” – ilyen tanulságokkal szolgált a 2010-ben Egerben megrendezett gasztroszemiotikai tanácskozás, a Semiotica Agriensis-sorozat 8. konferenciája. A legínyencebb kulcsszavak: ízlelés – ízlés – ízvilág – médiavacsora – versenyzabálás – evészavar – szakácskönyv – gasztroblog –gasztroantroponímia – süteménynevek – receptblog.

Kötetünk húsz tanulmányt közöl étel és ember sokoldalú kapcsolatáról. A szemiotika tágasságának köszönhetően kulturális antropológiai, művelődéstörténeti, irodalmi, nyelvészeti, szociológiai, szociálpszichológiai stb. megközelítésekkel találkozhatnak ebben a páratlanul ínycsiklandozó könyvben, amely a Magyar szemiotikai tanulmányok sorozat immár 27. kötete (Balázs Géza)

A kötet tartalma:

Voigt Vilmos: “Der Mensch ist, was er ißt”
Balázs Géza: “Az étel konszenzusteremtő”. Éhség 0 evés – zabálás

A gasztroszemiotika elmélete

Kapitány Ágnes – Kapitány Gábor: A gasztronómiai érdeklődés szociokulturális okai, szemiotikai jelei
Forgács Attila: Az éhség, az evés és az étel pszichoarchaikus jelentésrétegei az evolúcióban, a kultúrában és az irodalmiszövegekben
Balázs Géza: Az ízlelés szemiotikájának jelentéstana
Giuliana Pascuci: Arte vino e cibo: la natura morta nella rappresentazione visiva dell’enogastronomia
Benyovszky Krisztián: Gastro-italo-semiotica
Harmati Ágota: A baszk identitás és a baszk konyha újrateremtése

Étkezés és médiumok

Forgács Attila: Médiaüzenetek és evészavarok
Németh Zoltán: A versenyzabálás. Parti Nagy Lajos A hullámzó Balaton című elbeszélésének és Pálfi György Taxidermia című dilmjének gasztroszemiotikai elemzése
Deák(-Sárosi) László: A szabadság végső próbája. A minősített kannibalizmus Jancsó Miklós ekső Kapa-Pepe filmjében
Űjvári Edit: Az étkezés éjszakai oldala: a “Pokol torka” ikonográfiai téma megjelenése
Szirmai Éva: Médiavacsorák
Veszelszki Ágnes: Internetes szakácskönyvek: a receptblogok

Étkezés és nyelv, irodalom

Pátrovics Péter: Nemzeti ételnevek és fordításaik
Schirm Anita: Gasztroszókincs vagy valami más? Az étel- és italreklámok sikerének titka
Angyal László: Vendéglátó-ipari nevek Salgótarjánban (a múlt és a jelen kávéház- és eszpresszónevei, éttermek nevei)
Bauko János: A gasztroantroponimák szemiotikája
Takács Szilvia: Ízleljük meg a süteményneveket!
Büky László: (Lírai) enni- és innivalók Füst Milán verseiben
Kusper Judit: Ételekből kibontakozó archetípusok a Fehérlófiában
Veszprémi Eszter: Krúdy ízvilága



1 hozzászólás

#1 Czabán György 2013. 05. 10. 19:38:29

Hol tudom megvenni?

Új hozzászólás