2007.01.3

Német matematikus a nyelvi reformért

A bochumi Lothar Gerritze a német nyelvreform harcos híve: szerinte elsősorban a számok írását kellene megreformálni, mert állandó kavarodást okoz, hogy a legtöbb helyen logikus sorrendben rakják össze a számokat (huszon+egy, harminc+kilenc), a németeknél azonban éppen fordított a helyzet (egy és húsz, kilenc és harminc).

A külföldieknek, de a németeknek is erősen koncentrálniuk kell pl. a 24,65 (négy és húsz, öt és hatvan) kiolvasásához. Gerritze professzor szerint talán ez a bonyolultság is oka lehet annak, hogy a német diákok a nemzetközi összehasonlításokban (pl. PISA-felmérés) siralmasan szerepelnek, és például a telefonos kommunikációban a számok félreértése gazdasági kárt is okozhat.

A némethez hasonlóan fordított rendszerben gondolkodó skandinávok, hollandok eddig nem mondtak véleményt, a bochumi egyetemen azonban fölkarolta a számreform ügyét, és tudományos konferenciát szervezett a német számok világáról matematikusok, nyelvészek, ideggyógyászok és pszichológusok közreműködésével.

Forrás: Népszabadság



Új hozzászólás